Indicaties
Mensen kunnen op uw verwijzing bij ons onder behandeling komen of sinds 1 juli 2008 ook op eigen initiatief via Directe Toegankelijkheid Oefentherapie (DTO). Verwijzing naar een oefentherapeut is geïndiceerd in geval van:
- Veranderd houdingspatroon (gespannen houding, inactieve houding, antalgische houding)
- Veranderd bewegingsgedrag (looppatroon, opstaan, evenwicht)
- Klachten aan het bewegingsapparaat die voortkomen uit een chronische overbelasting van het lichaam
- Klachten die recidiverend zijn of chronisch (wordende) klachten die langer dan 3 maanden aanwezig zijn
Indicaties voor oefentherapie:
Klachten van armen, nek en schouders: ontstaan vaak door verkeerde houding, overbelasting of spanningen.
Hoofdpijnklachten: ontstaat vaak door verkeerd/gespannen houding bijv. aan computer, laptop waardoor veel spanning op nekspieren komt die aan het achterhoofd aanhechten. Deze kunnen ook druk achter ogen en oren geven.
(Lage) rugklachten, bekkenklachten: of klachten die eruit voortvloeien zoals uitstraling in benen.
Ademhalingsklachten bijvoorbeeld benauwdheid, COPD, hyperventilatie.
Stomapatiënten: geschoold in het ME+ herstelprogramma om trainingen en therapie te geven aan patiënten met stoma voor en na de operatie te begeleiden.
Zwangerschap: voorlichting en houdings- en bewegingsadvies met betrekking tot de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling.
Diastase Rectus Abdominus: tijdens de zwangerschap gaat de spier gaat splijten en de beide delen van de rechte buikspier wijken.Meestal hersteld dit n de zwangerscap, bij een grote diastase geven wij trainingsadviezen en/of tapen de buik.
Houdings- en bewegingsafwijkingen: een afwijkende houding en/of afwijkende bewegingen kunnen klachten geven. Bijv. een inactieve houding, s-boch (scoliose), holle rug (lordose)of versterkte bolle bovenrug (kyfose).
Heup-, knie- en voetklachten: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren zijn voorbeelden van oorzaken.
Reumatische aandoeningen: zoals artrosse, fibromyalgie, reumatoide artritis, ziekte van Bechterew.
Orthopedische aandoeningen: zoals artrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann, ideiopathische scoliose, ernstige kyfose, maar ook postoperatief na een Total Hip of Knee geven wij houdings en bewegingsaviezen.
Neurologische aandoeningen: zoals hernia, ischias, uitstralende zenuwpijnen, stenose, Multiple Sclerose, cervicaal syndroom.
Arbeidsrelevante en beroepsklachten: Door te veel of verkeerde belasting van het lichaam tijdens het werk kunnen er overbelastingsletsels ontstaan.
Voor meer informatie kijk ook op www.oefentherapeut.nl